Voormalig crimineel Nico Epskamp (63) denkt vanuit de Dominicaanse Republiek een vlucht met medische apparatuur te begeleiden. Maar als hij wordt gearresteerd, blijkt de lading uit een partij cocaïne te bestaan en lijkt Nico in een zwarte film beland. Een nachtmerrie met als ingrediënten: drugstransporten, terreurorganisatie Hezbollah en de Libanese familie van topcrimineel Mink Kok. Deze week staat zijn verhaal in Panorama.
Op vrijdag 1 december 2011 vraagt Cor de J., een goede vriend, aan Nico Epskamp uit Schagen of hij zijn plaats in wil nemen om een vlucht met een privévliegtuig te begeleiden. Er moet een lading medische apparatuur uit de Dominicaanse Republiek naar Ghana. Cor is verhinderd: zijn vader is ziek, die kan hij niet alleen laten. Nico zal er niks mee verdienen, maar alle onkosten worden vergoed. Nico is op dat moment hoofdredacteur van het Bonjo Bajes Bulletin, een blad voor gedetineerden. Nico en Cor kennen elkaar sinds 2006 uit de gevangenis in Heerhugowaard. Cor zit in de internationale handel in agrarische producten, waaronder import van exotisch fruit uit Zuid-Amerika.
Een riskante onderneming: er kan zomaar nog iets anders ook in een container zitten. Nico zit in Heerhugowaard omdat hij in juni 2004 bij Hazeldonk is aangehouden met een vrachtwagen met 1400 liter chemica- liën. Volgens hem bestemd voor kappersspullen, justitie denkt aan xtc. Nadat ze hun straf hebben uitgezeten, kiezen beiden voor het rechte pad. Nico blaast het wat kwakkelende Bonjo Bajes Bulletin nieuw leven in. Hij blijft contact houden met Cor, die als projectleider aan Bonjo verbonden is. Ook privé gaan ze met elkaar om. Cor heeft de draad van zijn internationale handel weer opgepakt. Een van zijn connecties zijn ‘Libanese zakenlieden’. Er moet een transport met medische spullen worden begeleid: men is bang dat de piloot er met de spullen vandoor gaat, de verzekering eist dat er iemand meegaat. De reis zal een week duren, alleen de kosten worden vergoed.
Geboeid op het asfalt
Nico is wel toe aan een verzetje, hij heeft het de laatste tijd erg druk gehad. Een reisagent regelt een ticket en zo komt hij zondag 3 december aan in Punta Plata. Van daaruit gaat hij met de bus naar een hotel in de 350 kilometer verder gelegen hoofdstad Santo Domingo, waar contactpersoon Rawson W., een Engelsman, hem benadert. Rawson geeft Nico 2000 dollar voor het hotel en andere onkosten en zal later weer contact opnemen. De 2000 dollar is voor een verblijf in een luxehotel. Dat vindt Nico zonde van het geld. Hij zoekt een goedkoper onderkomen. Zo houdt hij er zelf ook nog wat aan over. De vlucht zal donderdag of vrijdag zijn. De plannen zijn iets gewijzigd: ze vliegen niet naar Ghana, maar naar Antwerpen. Op zaterdag vraagt Rawson hem naar La Romana te gaan. Daar zal het vliegtuig vertrekken. Nico gaat met de bus naar La Romana en boekt daar wederom een niet al te duur hotel.

De Panorama van deze week, met onder meer een vijf-pagina-reportage over Nico Epskamp.
Op woensdag 13 december komt Rawson langs: alles is geregeld, hij zal Nico vrijdagmorgen om vier uur ophalen. Hij vliegt zelf ook mee. Dat was niet de afspraak, maar ja, waarom niet? Die vrijdag gaan ze naar een nieuw gedeelte van de luchthaven, voor privé- vliegtuigen. Een kleine jet wordt geparkeerd op het platform, 100 meter van het gebouw. Terwijl Rawson en Nico bij de douane wachten op een stempel, horen ze een helikopter landen. “Policia!” roept iemand. Meteen daarop stormt een arrestatieteam naar binnen. Er worden paspoorten in beslag genomen, mensen aangehouden, daarna is het weer rustig. Nico wordt eerst on-gemoeid gelaten. Dan komt er een Amerikaanse DEA-agent naar hem toe die vraagt wie hij is. “Ik ben een passa- gier en zit te wachten op een stempel,” zegt Nico. “Heb jij een telefoon met eindnummer 122?” vraagt de agent. Hij wordt naar buiten gebracht en op het asfalt naast Rawson, de piloot en de copiloot op de grond gelegd en geboeid. Met een auto worden ze naar het hoofd- kwartier van de DEA in Santo Domingo gebracht. Daar zien ze een agent zware koffers uit een busje halen. Nico en Rawson mogen binnen toekijken bij het uitpakken. Uit de Tommy Hilfiger- koffers komen in totaal 1077 pakketjes. Er worden foto’s gemaakt van Rawson en Nico, geflankeerd door gemaskerd DEA-agenten, met de pakketjes op een grote stapel voor zich. Die foto’s gaan de hele wereld over en halen ook in Nederland de kranten. ‘Een Nederlander in pilotenuniform is gisteren gearresteerd in de Dominicaanse Republiek. Hij, een Brit en dertien anderen waren betrok- ken bij een grootschalige drugssmokkel.’ Waar dat pilotenuniform vandaan komt weet niemand. Nico: “Iedereen dacht dat ik de piloot was, maar dat was natuurlijk niet zo.” Het duurt even voordat in Nederland doordringt dat deze Nederlander niemand minder is dan Nico Epskamp uit Schagen, hoofdredacteur van Bonjo en broer van Paul Epskamp, die in januari 2005 in Roosendaal een gruwelijke dood stierf nadat hij was ontvoerd, gegijzeld en gemarteld. Maar nu is Nico aangehouden met 1077 kilo cocaïne? Dan hoor je in één klap bij de top-10 van de drugssmokkelaars.
Deze week in Panorama het hele verhaal van Nico Epskamp.
Het bericht Nico Epskamp zucht in Amerikaanse cel na vondst 1077 kilo coke verscheen eerst op Panorama.